Vision 2015

Utgångspunkt

År 2015 har alla elever all världens information i sin ficka. Eller ännu närmre…

Vilka möjligheter och vilket ansvar ger detta oss som skola?

Obs – länkarna på denna blogg kommer framöver att läggas under: http://delicious.com/iktskola/skoldator

Hur kommer skolan att se ut år 2015 ur ett IKT-perspektiv? Här kommer jag att skriva ned mina visioner, tankar och idéer kring ett eller ett par tänkbara framtidscenarier. Med tid och praktisk erfarenhet kommer denna vision naturligtvis att förändras, böjas och bändas. Någon gång ibland kommer jag att skriva inlägg under kategorin vision 2015. Följ med – och du kommer att se hur verklighet och vision att flätas samman för att i slutändan – 2015 smälta samman.

Vill du dela med dig av din vision, eller kommentera min? Skriv ett inlägg nedan, eller maila till: davidsson.mattias@gmail.com. Läs gärna inlägget – Var med och dela med dig!

Mattias, juli 2008

21 foundation

http://www.21foundation.com/

Titta på filmen. Tänkvärt…

Framtidens skoldator

– 14 juli 2008

Skrev ett inlägg om en norsk distribution av Linux specialdesignad för skolan. När kommer en sådan på svenska? Vad kommer framtidens elevdatorer att ha för OS? Kommer kanske operativsystemet att ligga på nätet? Att mer och mer av datorns funktioner ligger på nätet borde rimligen få ned effektförbrukningen i datorn. Att batteritiden för framtidens datorer kommer att gå upp är ganska säkert. Hur mycket ett batteri kan lagra är dock inte obegränsad. Kanske kommer vi att ha bränsleceller i framtidens bärbara? Det kommer nog att vara mer effektivt att få ned datorernas energiförbrukning.

Troligen har datorn touch-fuktion. Kanske även tangentbordet fungerar som skärm. Storleken – den har betydelse. Visst vill vi kunna få ned datorn i fickan. Visst vill vi alla kunna sitta runt ett bord tillsammans med våra datorer, utan att datorn skärmar av oss från varandra och utvecklar en värme som gör rummet kvavt inom en timme. Kommer kanske tangentbordet att vara virtuellt? Kanske är det utvikbart? Kommer den att ha tablet-pc funktion? Att den kommer att ha någon form av SSD-lagring verkar i det närmaste självklart. Vilket förhållande kommer elevens dator att ha till elevens mobiltelefon? Kommer de att vara samma pryl? Funderar vidare…

15 miljarder enheter anslutna till nätet 2015 – skriver techworld den 22 augusti. Det betyder med stor sannolikhet att ca 5-10 enheter per västerlänning är anslutna till nätet. Ligger helt i linje med vad jag ser framför mig.

Kom gärna med synpunkter

9 svar to “Vision 2015”

  1. anne-marie Körling juli 8, 2008 den 1:25 e m #

    Wow – jag är precis hemkommen från Microsoft, Redmond… och sett in i den framtid du ska skissa på…. jag är jättenyfiken. Oändligt nyfiken. Allt gott… Anne-Marie

  2. mattias73 juli 8, 2008 den 2:45 e m #

    Jättespännande Anne-Marie. Du har inte lust att berätta lite mer om ditt besök på Microsoft?

  3. mattias73 juli 8, 2008 den 3:27 e m #

    Den som inte blir nyfiken efter att ha läst på Ann-Maries blogg har nog hamnat på fel ställe, för här är ni just nu :).

  4. Seth Norberg juli 31, 2008 den 7:53 e m #

    Det som förbrukar mest kraft och har störst kostnad just nu är skärmen. Nu publicerades höromdagen att Matshusita räknar med att få fram ”oled” baserade skärmar inom kort. Där behövs ingen bakgrundsbelysning och drar därför mindre energi och blir billigare att producera.

    Något genombrott på batterisidan verkar inte synas vid horisonten ännu.

  5. mattias73 augusti 1, 2008 den 4:54 e m #

    MMM… ser framför mig en utbyggnad av tjänster likande Wifi… där kanske själva processering av data till allt större del sker på en dator i molnet… där den personliga ”pryl” man själv bär med sig är en mottagare, en skärm och eventuellt tangentbord, om än virtuellt sådant… borde vara energisnålare att köra tung processering i centrala datorer, skeppa ut det som skall visas på skärmen trådlöst över nätet…

    Vad sätter gränsen för det här tänket? Där även datorkraften ingår i internetabonnemanget? Överföringshastigheten? Först tänkte jag att man väl behöver skeppa lite väl mycket data trådlöst. Men, det som behöver komma till användaren är ju endast det som skall visas på skärmen, och det som skall låta i högtalarna. Eventuella data som behöver processeras ligger ju redan i molnet… någonstans hos google microsoft… eller, tja, vem vet.

  6. mattias73 augusti 1, 2008 den 4:58 e m #

    Solceller på ryggan, eller kläderna – kopplade till en liten väte-generator. Plugga in till datorns bränslecell…som ligger som en millimetertjock ”plastpåse” bakom skärmen – som ju är datorn… böjlig… hur löser man frågan med tangentbordet? Tror på det här till 2015

  7. Birger juni 14, 2009 den 4:27 e m #

    Jag tror att framtidens elevdator har moderkortsOS, typ Instant-on ( http://bit.ly/1ac24Y ) och Splashtop ( http://bit.ly/11PapK ) vilket passar om man kör det mesta via webbläsare. Det ger redan idag batteritid på omkring 12-19 timmar på en vanlig laptop.

  8. anne-marie körling juni 24, 2009 den 5:42 e m #

    Här igen. Och åter igen tack för support. A-M

  9. Johan januari 14, 2010 den 7:11 e m #

    Chrome OS

Lämna en kommentar