Pedagogik – IKT

Obs – länkarna på denna blogg kommer framöver att läggas under: http://delicious.com/iktskola/skoldator

Nytt: Var med och dela med dig

Vilka pedagogiska utmaningar och fördelar står vi inför när varje elev inom en kort framtid har tillgång till en egen dator under hela skoldagen? Vilken pedagogisk forskning har redan gjorts? Vilken forskning kommer att behöva göras? Här kommer jag att samla de svar som jag hittar på dessa frågor. Till att börja med så finns det lite pedagogiska funderingar i detta inlägg: Det här skall man ha en smådator till.

Mina inlägg i ämnet IKT hittar du här. Många av inläggen samlar på sig kommentarer och intressanta frågeställningar som jag förhoppningsvis lyckas svara på.

Lite relevanta länkar –

Mer länkar hittar du under undersidan IKT-länkar

Svenska skolor med en-till-en

denna sida publicerar jag en lista över svenska skolor som har eller tänker implementera en-till-en för sina elever, samt erfarenheter dessa skolor dragit av detta arbete.

Erfarenheter av IKT i skolan

Här lägger jag upp erfarenheter i mitt eget men även erfarenheter av andras arbete med IKT, framförallt i svenska skolor, på svenskan, men även det bästa från resten av världen. Dagboksinlägg hittar du inder inläggskategorin Dagbok, där jag skriver om arbetet dag-för-dag med eleverna och lärarlaget. Inlägg om andra skolors erfarenheter hittar du under rubriken ”Andra skolor”.

Youtube på schemat

Allt finns snart på youtube. I alla fall allt en fysiklärare eller student kan tänkas behöva… eller? Läs mer här.

Clickers – en del av framtidens skola?

Kommer motsvarigheten till mentometerknapp för skolan att bli en del av framtidens skola? Läs mitt inlägg här.

Den framtida öppna utbildningen

Hittade ett intressant blogginläggThe Human Network. Om hur skolor/universitet kommer att se ut i framtiden när datorerna gör intåg i lärosalen.

Undervisningskällor på nätet

I takt med att undervisningen blir öppnare och öppnare, så hamnar allt mer undervisningsmaterial på nätet. Här följer de viktigaste och bästa källorna jag har hittat. Än så länge är det mesta på engelska, men snart kan vi räkna med att trenden sprider sig till svenska universitet. Vem blir först med motsvarande initiativ på gymnasienivå?

iTunes U –  Har inte testat detta ännu, tycker egentligen inte om iTunes, men det här verkar  rätt fantastiskt.

Open University – Engelska utbildningsradion lägger ut allt sitt material på nätet, gratis.

MIT – lägger ut alla sina föreläsningar på nätet. Massa trevlig fysik mm.

Stanford – finns både på iTunes och youtube.

Youtube – Edu.

Bildkälla: University of Texas

9 svar till “Pedagogik – IKT”

 1. Lennart Rolandsson augusti 9, 2009 den 6:55 e m #

  Hittade precis din blogg. Kommer säkert tillbaka senare, men det jag funderar på är den hype som ofta råder omkring ”den nya tekniken” oavsett om det är IT eller annan teknik. Om vi håller oss till lärarna och deras förhållningssätt, så verkar det som om man inte använder de möjligheter som Webb 2.0 ger. Ta en titt på min blogg http://www.newsdistro.nu/blogg/?p=285, där jag undersökt lärares intresse av att samarbeta med andra lärare och skolor.

  • mattias73 augusti 9, 2009 den 7:34 e m #

   Spännande spännande… kollar på din blogg. Vilken nivå är det du forskar kring undervisning på?

 2. Lennart Rolandsson augusti 11, 2009 den 6:52 e m #

  Hej Mattias!
  Jag är doktorand och vill gärna komma i kontakt med praktiserande lärare i programmering. Skriv en kommentar i min blogg och förklara hur du ser på saken.
  Såg att du har en blogg på ning. Undervisar du i programmering?

 3. Juan Pérez Leyton september 14, 2009 den 9:30 f m #

  Hej Matías!
  Jag undervisar i spanska på FU i Norrköping. Mina deltagare är vuxna som arbetar på dagtid och läser spanska hos oss en gång i veckan under en termin. Många gånger är dem väldigt trötta efter sitt jobb. De behöver mycket motivation så att de inte ger upp. Sedan en tid tillbaka skapade jag en blogg: http://www.spanskaforvuxna.blogspot.com där läger jag deras uppsatser efter att vi har rättat till. Samtidigt använder vi olika länkar där dem kan göra olika övningar och träna uttalet och plugga in nya ord på en mycket roligare sätt. Mina slutsatser är att inom språk och andra områden finns otrolig många resurser som nätet erbjuder. Idag fick jag tillgång till din blogg och precis där hittade jag olika svar på många frågor som jag hade angående det praktiska om bärbara datorers användning. Själv träder jag efter en modern undervisning i språk med moderna resurser. Problemet som man får direkt är brist på pengar för att satsa på detta och köpa in datorer. Nu använder jag en projektor så att vi kollar tillsammans på vad som finns i våran blogg och i nätet.
  Slutligen, det som jag tycker är fantastisk som resurs nu är att få ljud på den texten som man själv skriver. http://www.acapela-group.com/ testa gärna
  Din blogg blir en av mina favoriter. Intressant och lärorikt. Med vänlig hälsning.
  Juan

 4. Rikard Werge februari 10, 2010 den 9:45 e m #

  Hej!
  Jag undervisar i webbutveckling, programmering och multimedia på gymnasienivå. Jag drömmer om tjänster som man kan abonnera på i kurser med pedagogiskt material som håller hög kvalitet. Det borde utvecklas bättre undervisningsmaterial för webben som man faktiskt kan ha nytta av. De flesta lärare hämtar lite här och där men kan inte själva hinna skapa kursmaterial, uppgifter, övningar, prov och utmaningar. För att inte tala om det som kan väcka elevers intressen, uppmärksamhet och nyfikenhet. Var kan man möjligtvis hitta pedagogiskt material? Gärna på svenska. Vilka företag utvecklar detta?

  • mattias73 februari 11, 2010 den 8:19 f m #

   Jag känner till minst ett företag som gör det du söker efter Rikard. Kanske inte exakt inom dina ämnen, men i vilket fall…

   http://www.procogno.se/

   • mattias73 februari 11, 2010 den 8:19 f m #

    Men de kanske är intresserade av att jobba även med de ämnena i framtiden. Vem vet? 🙂

 5. Ulrika april 16, 2010 den 1:50 e m #

  Har precis hittat din sida och söker inspiration för att undervisa med hjälp av IT i åk.1-5, alltså de yngsta eleverna i skolan.

 6. Stefan Svedberg maj 7, 2010 den 10:25 f m #

  Hur kan vi idag utforma ett lärande arbetssätt för morgondagens skola? Ett tänkbart förslag har jag formulerat på min informationssida http://www.123minsida.se/ICTlearning
  Här presenteras bakgrunden till, det teoretiska innehållet i samt själva tillämpningen av ett lärande arbetssätt med datorstöd (IKT). För en mer detaljerad beskrivning hänvisas till adressen http://www.scribd.com/doc/30271081/Ett-larande-arbetssatt

  Mitt förslag om framtidens lärande utgår bl.a. från uppfattningen att elever i samverkan skapar kunskap utifrån insamlad och källkritiskt granskad information i stället för att som tidigare fungera som enbart mottagare av information. Det handlar med andra ord om en social, kritisk och kreativ skapelseprocess i det livslånga lärandets tjänst.

  Känn dig alltså varmt välkommen att besöka min informationssida om ett lärande arbetssätt med IKT och hör gärna av dig med frågor och/eller synpunkter!

  Med vänlig hälsning
  Stefan Svedberg
  fil.lic. i pedagogik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: