Om

Den här webbplatsen är flyttad till http://skoldator.blogspot.com 

Om ett eller ett par år kommer de flesta gymnasie- och högstadieskolor att utrusta sina elever med bärbara datorer i och med att priserna på datorer sjunker, mycket tack vare introduktionen av netbooks på marknaden. Av vilken typ borde de vara? Vilka lärdomar kan man dra, och vad behövs i termer av nätverk, nätbaserade kommunikationssystem och utbildning, och hur kommer det att påverka lärandet och inlärandet i skolan? Här får du de svar jag hittar på dessa frågor – ur ett inifrånperspektiv.

Bakgrund

Mattias Davidsson

Mattias Davidsson

Denna sida drivs av Mattias Davidson, pedagog samt tidigare projektledare för projektet ”Datorer till alla” vid Johannes Hedberggymnasiet i Helsingborg, en gymnasieskola i Folkuniversitetets regi. Sedan HT 2008 får alla nya elever på skolan en Netbook. Projektet handlar om att inventera vilka pedagogiska behov och möjligheter en dator per elever ger upphov till. För tillfället jobbar jag på CeLeKT på LinnéUniversitetet i Växjö där jag undersöker möjligheten att med hjälp av multipla representationer – bild, film, grafer, text, tal mm knyta elevens förståelse hårdare och överföra denna kvalitativa förståelse i kvantitativa beräkningar, med matematisk symbolik utförd.

Anlita mig

Behöver din skola hjälp vid implementering av en dator per elev? Med de verktyg som finns i mängder, gratis på nätet – vad de kan erbjuda er pedagogiska profil? Kika här för att se vad jag har att erbjuda.

Recensera

Saluför du en datormodell du tror skulle passa som skoldator? Jag testar den gärna och skriver några rader om den här. Maila till: davidsson.mattias@gmail.com.


9 svar till “Om”

 1. jonas oktober 22, 2008 den 5:56 e m #

  hej där fin idee ..
  säl använder jag mej av acer one 150.. o e super nöjd den e hur go som hälst ,,

 2. Ove Lidström maj 5, 2009 den 7:35 e m #

  Hej,

  Har du haft kontakt med någon av de gymnasieskolor inom Folkuniversitetets svär som kör 1-1 med Mac? Om inte kan jag sätta sig i kontakt med dem.

  Du hittar även info på webben. Ex Skövde:

  http://www.folkuniversitetet.se/templates/PageFrame.aspx?id=126582

  Mvh / Ove Lidström, Apple

 3. Joachim juni 22, 2009 den 6:25 e m #

  Hej Mattias!

  Kul att du har med Skolväskans blogg ute till höger. Vill bara uppmärksamma dig om att länksamlingen jag har ansvar för heter Skolväskan, medan bloggen heter Skolväskans blogg…

  Om du inte sett Skolväskan rekommenderar jag dig en titt på: http://www.ystad.se/skolvaskan

 4. Fredrik Svensson maj 6, 2010 den 8:14 f m #

  Tjena

  Tänk Om borde passa dig: http://www.tankon.nu

  Hils

  Fredrik

  • mattias73 maj 6, 2010 den 9:15 f m #

   Jo, men det verkar vara en klubb för MaC-entusiaster om jag förstått det rätt. Pedagogiken borde dock inte skilja sig. Hade gärna varit med!

   Mattias

  • BosseWeb maj 6, 2010 den 9:32 f m #

   Du verkar ha fått in ett stavfel i din länk.
   Menade du: http://www.tankom.nu/ ?

 5. Fredrik Svensson maj 6, 2010 den 2:17 e m #

  Skulle naturligtvis vara http://www.tankom.nu

  🙂

 6. Hannah november 1, 2010 den 1:58 e m #

  Hej,

  Här kommer ett hett tips till elever och ungdomar ute i Sverige!

  Jag arbetar på Mattecentrum, en ideell organisation vars huvudsyfte är att ge gratis matematikunderivsing/läxhjälp till barn och ungdomar. Just nu finns i i 10 olika städer (stockholm, Uppsala, Örebro, Västerås, Umeå, Luleå, Eskilstuna, Lund, Helsginborg, Göteborg) runt om i Sverige där vi regelbundet hjälper ca 1200 elever med matematiksvårigheter. Vi håller öppna räknestugor dit vem som helst är välkommen oavsett etnisitet, ålder, kön eller kunskapsnivå. vi är helt fria från religion och politik.
  På våra räknestugor verkar volontärer som alla är testade i belastingsregistrer. Dessa volontärer är bland annat studerande eller arbetande civilingenjörer med ett genuint intresse för matte och för att hjälp andra.

  http://www.mattecentrum.se

  Vi driver även en onlineverksamhet som främst är till för dem som inte har möjlighet att komma till våra räknestugor i städerna. Detta vertyg är helt gratis för alla. På matteboken.se finns en komplett matematikbok från A-E men roligare räkneexempel och övningar. vi har även spelat in över 350 videolektioner av bland annat nationella proven som har setts omkring 500.000 gånger. På matteboken kan du även testa dig själv i vår provsimulator som slumpar 10 frågor i vald matte kurs.

  http://www.matteboken.se

  Vi blir enormt tacksamma om ni vill nämna oss på er blogg samt föra vidare vårt budskap så att allt fler skolor, lärare och elever får reda på att vi finns och är gratis för alla!

  Tack på förhand!

Trackbacks/Pingbacks

 1. simon lindgren - #framlar Documentation - maj 19, 2011

  […] Livescribe (audio + notes) of my talk, by Mattias Davidsson. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: