Hård/mjukvara

Obs – länkarna på denna blogg kommer framöver att läggas under: http://delicious.com/iktskola/skoldator. Behöver din skola hjälp med att välja hård- och mjukvara, samt kanske upprätta en IT-strategi? Titta då här.

Denna sida innehåller i tur och ordning följande:

 • Hur välja skoldator?
 • Vilket operativsystem skall vi välja?
 • Vilken programvara skall man satsa på?
 • Lista över aktuella netbooks
 • Föregående års skoldatorval

Hur välja skoldator?

De kriterier som min skola  gått efter vid valet av dator till eleverna är framför andra följande:

1. Batteritid.

Batteritiden är avgörande för hur hanterbara datorerna skall bli i skolan. Skall de verkligen finnas tillgängliga under hela skoldagen utan att en mängd elever behöver ockupera skoans alla elutag så är en batteritid på över fem timmar att rekommendera.

2. Tangentbord

Då eleverna skall kunna använda datorn till att skriva essäer och jobba länge med datorn är det  viktigt att ergonomin på tangentbordet är av god kvalitet. Måna netbooks faller på denna punkt.

3. Byggkvalitet och garantier

Garantier och service är en svår punkt att få koll på. Acer Aspire One visade sig exempelvis ha extremt fragila skärmar, där dessutom ingen typ av försäkring eller garanti verkar gälla. Aldrig mer detta märke, eller denna typ av dator.

4. Skärmstorlek och skärmkvalitet

Skärmstorleken är viktig framförallt vad det gäller upplösning. Minst 1024×600 pixlar är det som gäller. I dagsläget verkar 10-tumsskärmen etablera sig som standard.

5. Prestanda

De flesta modeller har mer eller mindre samma prestanda, om man inte köper någon äldre eller extremt billig/dyr modell. Det vi använder datorerna till (informationshantering) har i princip alla de modeller som tas upp på denna sida nog med prestanda för.

6. Portabilitet och uppstartstid

Datorn måste lätt gå att ställa i vänteläge, snabbt gå att starta upp igen, och den får inte vara för stor eller för tung.

Vilket OS skall vi välja?

Vilket operativsystem bör en elevdator ha? Windows fungerar ju, men det är billigare med Linux. Vilka fallgropar finns om man väljer det billigare alternativet? Nedanstående avsnitt skrevs under 2008. Förhoppningen är att Linux kommer att kunna erbjuda ett mer konkurrenskreaftigt alternativ, eller att Android, eller andra operativsystem kommer in på marknaden.

Potentiella fallgropar med Linux

 • Uppdateringsmöjligheter – jag skulle själv testa att uppdatera till firefox 3 på min EEE pc häromdagen. Trots att jag jobbat med Linux i flera år, för ett antal år sedan, så tröttnade jag efter någon halvtimmes läsande av olika instruktioner på diverse hemsidor och forum. Att inte Asus själva kan bidra med den typen av information via sin hemsida är ett stort minus. Hur skall det gå för otåliga windows-beroende gymnasister?
 • Anslutningsmöjligheter – Om eleverna vill koppla in sin digitalkamera för att jobba med bilder i något projekt, hur lätt kommer det att fungera? Laddas drivrutinerna automatiskt upp eller krävs det speciella kameror? Kommer vi kanske inom framtiden att få se ””EEE-cam” på marknaden?

Länk- och artikelsamling

9 juli 2008

I England kan Acer Aspire One köpas för £220, motsvarande 2700 SEK, för den billigaste modellen. Den kan förbeställas till det priset ifrån play.com. Enligt Acers produktchef Mattias Nyman kommer modellen med XP att kosta tusen kronor mer än Linux-varianten i Sverige. Lite väl saftigt anser jag, och ytterligare ett argument för att Linux kommer att stjäla marknadsandelar av Microsoft inom en snar framtid. Läs mer om det här.

14 juli 2008

 • Ett inlägg om en Norsk Linux-distribution speciellt för skolan.
 • Ett inlägg om Hur Linux kommer att fungera i skolan, med lite kommentarer.

Vilken programvara skall man välja?

Här kommer jag att lägga upp vilken typ av mjukvara som används på datorerna. Naturligtvis kommer valet av programvara att vara beroende på om lösningen inbegriper Linux eller Windows som plattform. Vilket system för kommunikation och projektbaserat arbete kommer att bli gällande på skolorna? Google-apps? Zoho? De mesta programmen finns ju i molnet. Gratis ÄR gott.

Det här ingår bland annat i vårt startpaket för elevdatorerna:

Lista över aktuella netbooks

Här fyller jag i med jämna mellanrum de netbooks som dyker upp och som kan vara av intresse för dig som beslutsfattare vad det gäller inköp till skolan, eller för dig som elev som vill skaffa ett kompetent arbetsverktyg. Listan är inte på något sätt komplett och vill du få en snabbare uppdatering skall du kolla på taggen skoldator under användarnamnet iktskola på delicious.

 • Asus EEEpc 1000H
 • Lenovo S10e
 • LG X110
 • Samsung N20
 • HP 2140 Mini (för dyr…)

Aktuella recensioner hittar du bla på IDG. Något mindre aktuella recensioner på IDG (PDF, exklusive moms).

Skoldator 2009

Vilken modell blir det till hösten? Här kommer några alternativ som har poppat upp. Fler kommer att tillföras till listan. Den gamla listan inför förra hösten hittar du längre ned på sidan. Har du hittat någon modell som du tycker fattas på listan? Lägg en kommentar till detta inlägg så lovar jag att ta den i beaktande.  Hittar du bättre priser än de jag har hittat? Kommentera så ändrar jag.

Det verkar nu stå mellan tre modeller:

 • Lenovo s10e
 • Asus EEE 1000H
 • LG X110

Frågan är vem som kan erbjuda bäst pris. Under 4000 SEK per dator kommer det i vilket fall att hamna.

Skoldator 2008

En Sammanfattande tabell över de olika modellerna hittar du längs ned på sidan. En lista över seriösa recensioner hittar du här.

Uppdatering: Nu är modellerna så många, och återförsäljarna likaså, att denna sida lite grand spelat ut sin roll… vilket är bra! Uppdaterar när något större revolutionerande händer.

Om ett eller ett par år kommer de flesta gymnasie- och högstadieskolor att utrusta sina elever med bärbara datorer. Av vilken typ borde de vara? Vilka lärdomar kan man dra, och vad behövs i termer av nätverk, nätbaserade kommunikationssystem och utbildning, och hur kommer det att påverka lärandet och inlärandet i skolan? Här får du de svar jag hittar på dessa frågor – ur ett inifrånperspektiv.

Här tänkte jag samla namn och kort information om de datorvarianter som skulle kunna fungera som elevdatorer i en one-to-one skola. Numreringen är i prioritetsordning, vilken som jag i dagsläget anser vara det bästa valet, givet följande i prioritetsordning listade faktorer:

 • keyboard (ergonomi)
 • skärmstorlek (ergonomi/användbarhet)
 • batteritid (eller investera i 25 uttag i varje sal)
 • pris (närmare 50 skall köpas av skolan per år)
 • prestanda (skall hålla i tre år)
 • serviceavtal… (er IT-ansvarige har nog att göra redan)
 • operativsystem
 • användarvänlighet
 • uppgraderbarhet

Som ni ser finns det rätt många variabler att ta hänsyn till och jag påstår inte att min bedömning är direkt vetenskaplig. Bedömning är gjort med utgångspunkt ifrån att eleverna som börjar ettan på gymnasiet hösten 2009 skall ha vars en dator till skolstarten. Minsta skärmstorlek som är användbar anser jag vara vara 8,9”, eller motsvarande 1024×600 pixlar. Största skärmstorlek borde ligga runt 13” då större datorer tar plats i klassrummet och har för stor värmeutveckling för 25-35 personer och är otymplig att ta med sig mellan olika lektioner och salar.

Min lista över lämpligaste skoldatorn

 1. Acer Aspire One – 6-cells batteriversion – när?
 2. ADVENT 4211 – 6-cells batteri – när?
 3. Asus EEEpc 904 – När? Pris?
 4. Elonex Webbook – När kommer den? Behöver större batteri
 5. MSI Wind U90 – Pris, servicemöjligheter, 6-cells batt.
 6. MSI Wind U100 – Pris, servicemöjligheter, 6-cells batt.
 7. Asus EEEpc 904 – Pris?
 8. Acer Aspire One – Dålig batteritid
 9. Dell E – Billig, litet tangentbord? Distributör?
 10. Asus EEEpc 901 – Litet tangentbord
 11. Asus EEEpc 1000 – Pris?
 12. Medion Akoya Mini – Distribution och service?
 13. Asus EEEpc 900 – Litet tangentbord och kort batteritid
 14. Gigabyte M912V – Sänk priset något och modellen blir självklar i skolan. Distributör?

Kommande möjliga uppstickare

 • Dell E (se nedan för länk)
 • HP (se nedan för länk)

Sammanfattande tabell (uppdateras)

Har du mer information om priser, försäljare etc – maila: datorniskolan@gmail.com. Priserna nedan är lägstapriser och baserar sig därför troligen på Linux-modeller (om inget annat anges). Den innehåller vidare enbart datorer som har en rimlig chans att säljas i Sverige inom en snar framtid. En jämförelse över datorernas storlek hittar du här.

Modell

Pris (SEK)

Pris i Sverige

Försäljare

I Sverige


Acer Aspire One

£220 (2700)

3000:-/4000:-

(Linux/XP)

Media Markt, Netonnet, OnOff, Inet, Dustin Home, Webhallen

Har anlänt

Asus EEE pc 901

$600 (3650)

3750:-

SIBA, Webhallen, MediaMarkt, CDON, Datorbutiken

Rykte

18 september

MSI WIND

$500 (3050)

3990:- (XP)

Webhallen

Har anlänt

Eller?

ADVENT 4211

£270 (3400)

?

Rykte

Rykte

Asus EEEpc 904

£270 (3400)

3300 SEK (XP/Linux)

Webhallen

AirCall, GH-data

vecka 39

Har anlänt

Elonex Webbook 3300 3300:- ThePhonehouse Har anlänt

Dell Inspiron Mini

$300 (1850)

?

?

?

Fujitsu-Siemens Amilio Mini

$5-600 (~3500)

4290:-

Media Markt, Webhallen,

Rykte

oktober

LG X110

?

4000:-:-

Webhallen,

Webhallen

6 oktober

Asus EEE pc 900

£300 (3600)

3000:-

Media Markt, SIBA, Onoff, Webhallen, Dustin home, Expert,komplett.se

Har anlänt
Toshiba N100 ? 4000:- ThePhonehouse ?

Andra bloggare om , , , , , , , ,,,

Annonser

35 svar to “Hård/mjukvara”

 1. Manou juli 7, 2008 den 8:37 e m #

  Bra jobbat! Med din tabell har man koll på de olika modellernas och gör det lättare att göra sitt val.

 2. mattias73 juli 7, 2008 den 9:47 e m #

  Tack för berömmet! Hoppas att sidan skall kunna bli en resurs inför kommande dator(r)evolution i skolan. Råkade förresten troligen ta bort en kommentar. Känn er inte träffade om det var din kommentar, det var inte meningen…

 3. Fredrik juli 12, 2008 den 12:14 e m #

  Detta svar fick jag från Elgiganten angående EeePC 900/901.

  ”900 modellen är påväg in till vårt huvudlager, vi har dock inte fått något leveransdatum på det än. 901 har vi ingen uppgift om i dagsläget.”

 4. mattias73 juli 14, 2008 den 8:26 e m #

  Tack för informationen Fredrik!

 5. Janne juli 15, 2008 den 12:14 e m #

  GGS-Data då? http://www.ggsdata.se

 6. mattias73 juli 15, 2008 den 12:22 e m #

  Vad menar du Janne? Jag hittar inget speciellt på ggsdata… kan du kanske skicka en direktlänk?

 7. Daniel juli 16, 2008 den 10:53 f m #

  Asus EEE pc 900 säljs även på dustin home.

 8. jag augusti 9, 2008 den 8:21 e m #

  Kolla in denna tyska netbooken med namn one A440
  http://www.one.de/shop/product_info.php?cPath=131&products_id=2803
  Den har även en låg strömförbrukning på 3.5 Watt.

  Den är rätt kraftfull med tanke på priset men om den kommer till sverige vet jag inte.
  Men det går utmärkt att beställa den från den sidan men det blir ju inte svenskt tangentbord då men det har jag löst som vic20 hade när den kom med små klisterlappar på dom felande tangenterna.

 9. Helena augusti 22, 2008 den 9:12 f m #

  Asus Eee PC finns även på InWarehouse. Priset: runt 3000 kronor.
  Har själv kollat runt efter en billig och liten laptop och lutar åt att köpa Asus. Varför? Vikten! Av alla ultraportabla i datorvärlden är just Asus 900 så vitt jag vet den som väger minst av de som kostar runt 3000.
  Det enda jag är osäker på är Linux då jag har ingen erfarenhet av systemet. Men om det går att skriva på Asus Eee 900 för att sedan överföra dokumentet till min HP XP så är jag snart ägare av sagda modell.

 10. mattias73 augusti 22, 2008 den 2:29 e m #

  Hej Helena!

  Jo, det går definitivt att swappa filerna mellan XP och Linux. Det du skall tänka på är att testa en version av Asus så att du är nöjd med tangentbordet (så att du inte tycker det är för liet), samt, om du väljer 900 modellen, du är medveten om att batteritiden inte tillåter längre utflykter utan tillgång till ström…

  Asus väger nog bara något hundratal gram mindre än de ”tyngsta” netbook-konkurrenterna.

 11. Dan augusti 31, 2008 den 6:04 f m #

  Hej och tack för en kalasbra blogg!

  Skulle vara intressant att höra en matig motivering till varför du rankar Acer Aspire One som nummer ett. Vilka är fördelarna framför Asus, t.ex? Mitt stora frågetecken är om det funkar att jobba framför en av dessa minidatorer under en hel arbetsdag?

  Min känsla, efter att ha stått och knappat på Acer och Asus, är att Asus 900 har ett lite för litet tangentbord för att skriva längre saker men att kanske Acer kommer undan med sitt lite större tangentbord. Vad tror du? Vet du om det verkar som om Asus 1000s tangenbord blir lika stort som Acers nuvarande?

  Finns det någon poäng med att invänta någon ny modell Acer Aspire One-serien? Vet du något om när en sådan skulle komma och vilka nya egenskaper den har?

  Undrar
  /Dan

 12. mattias73 augusti 31, 2008 den 9:33 f m #

  Acer Aspire One ligger etta som lämplig skoldator av följande anledning: Den har bred distribution (man kan gå till stället där man köpte den), den har tillräckligt stort tangentbord, tillräckligt stor skärm, och troligen tillräckligt stort batteri – är det för litet går det att uppgradera. Det finns ingen annan dator som når upp till detta ännu. Det som Acer får se upp med är priset på varianten med XP. De riskerar nog inom kort att bli omsprungna av andra märken som når upp till dessa kriterier.

  Vad det gäller Asus 900/901 så håller jag med om tangentbordet. Jag vågar inte lita på att 50 elever alla fixar att skriva på ett så litet tangentbord. Att några, kanske tom större delen, skulle kunna vänja sig vid det räcker inte.

  Asus 1000 kommer att få lika stort tangentbord som Acer One.

  Acer Aspire One kommer att komma ut med en modell med större batteri. De kommer också att gå ner i pris rätt rejält skulle jag tro (se andra inlägg här på bloggen).

  Kul att du uppskattar bloggen Dan!

 13. Dan augusti 31, 2008 den 11:12 f m #

  Tack för snabbt svar!

  Du var så snabb att jag inte ens hann kompettera med en annan, relaterad, fråga: har läst en del recensioner/bloggar som håller msi wind högst, inte minst pga det lite större (men inte för stora) formatet. Har MSI Wind några nackdelar som du ser det, satt vid sidan av Acer Aspire (om det nu snarare är de två det står emellan, än asusdatorn), eftersom den ändå hamnar efter Aspire, trots dess stora tangentbord och större skärm?

  Acerdatorn kostade 2700 på Media Markt i Heron City. Var det en felmärkning månne, då jag tycker mig hört att den ligger tusenlappen dyrare?

 14. mattias73 augusti 31, 2008 den 12:25 e m #

  2700 för Acer med Linux kan säkert stämma. Jag äger själv en MSI Wind under namnet Medion Akoya Mini, som är några hundralappar biligare. Ur skoldatorsynpunkt är det enda negativa med den batteritiden (går att uppgradera) samt att den inte har någon distributör. För dig som privatperson bör du fundera på priset, som ligger närmare 4kkr än 3kkr (XP-varianten), samt om du behöver lång batteritid.

  Storleken på WIND är fullt acceptabel – man tvingas upp i den storleken om man vill ha ett ergonomiskt acceptabelt tangentbord.

 15. Fredrik november 11, 2008 den 8:46 f m #

  Att inte Macbook är med är ju skandal… Läs på först….

 16. mattias73 november 11, 2008 den 8:53 f m #

  Läs på vad den här sidan är till för. Det handlar om billiga datorer – så att även skolor utan speciella pengar tilldelade för IKT skall kunna utrusta sina elever med datorer. Jag har inte med några datorer (långt) över 4000:-. Det är alltså inte bara Macbook som jag inte har med.

 17. LeoB november 27, 2008 den 11:13 e m #

  HP Mini 1000 platsar väl? Fast den inte finns än …

 18. mattias73 november 28, 2008 den 5:58 f m #

  Det gör den säkert. Jag kommer att ta upp tråden gällande vilken skoldator som är ”bäst” då min, och troligen en massa andra, skolor står inför en ny omgång med inköp, dvs någon gång under sommaren. Men tack för tipset.

 19. LeoB november 28, 2008 den 6:25 e m #

  Hur är det egentligen med service om datorerna går sönder? Jag hörde t ex idag att MSI Wind (och kloner, antar jag) inte kan servas här i Sverige. Är det riktigt? (Det är ju i så fall ännu mer anmärkningsvärt att MSI Wind är dyr i Sverige.)

 20. mattias73 december 1, 2008 den 11:27 f m #

  Det där med garantier och försäkringar är rätt mycket av en soppa. Tre av elevdatorerna har fått en spricka i skärmen. Mycket tyder på att detta är på grund av spänningar då datorn burits (i väska) från utomhus och in i värmen. Varken garanti eller försäkring gäller då enligt Acer. Den tillverkare som är lite mer flexibel i vem som bär bevisbördan i ett sådant läge får pluspoäng av mig vid nästa inköp.

 21. LeoB december 1, 2008 den 6:26 e m #

  Två nya:

  – HP Mini 100
  – HP Compaq mini 700, som lär vara ungefär samma som den ovan, fast billigare …

 22. Gunnar december 15, 2008 den 6:57 f m #

  Jag tycker inte alls att denna sida har spelat ut sin roll. Att se var man kan köpa vad och till hur mycket görs visserligen bättre på Prisjakt numera så den ”sammanfattande tabellen” behövs inte.

  Vad som däremot är viktigt är hur kravspecifikationen för en skoldator ser ut. För detta behövs en ny tabell. Maxvikt? Vilken är minsta batterilivslängden för att datorn ska fungera i skolan, och vad innebär det i mAh och antal celler? Vad är viktigt angående tangentbordet? Upplösning på skärmen? Behövs WPA2? 3G? Bluetooth? Maxpris?, osv.

  Och sedan behövs en tabell som visar hur väl datorerna uppfyller kravspecifikationen. Jag kan tänka mig att även om man gör en ”snäll” kravspec så finns fortfarande julen 2008 ingen Sverige-såld Netbook som uppfyller den.

  Själv köpte jag en RAM/HD-maxad MSI Wind med XP till min dotter för 4000kr. Denna ansåg jag i höstas vara det bästa köpet (bättre än Aspire One) och den är alldeles utmärkt men har för kort batterilivslängd för att användas en dag i skolan. Den har visserligen Bluetooth och bra WLAN men saknar inbyggt 3G-modem. Det är ju viktigt att komma åt nätet var man än är.

  Nu behöver min son som är dyslektiker och går i sexan en bärbar pc som kan hjälpa honom att stava och läsa (talsyntes). Denna måste ha XP (eftersom dyslexi-programmen inte funkar på Linux) och extra stora krav på bra ljud och att den är liten & lätt & oöm, samt att batterilivslängden är så bra att den klarar en hel dag i skolan. Jag vet inte vad jag ska köpa och jag tror inte att det finns någon vettig maskin ännu. Kanske det dröjer 1-2 år?

 23. mattias73 december 15, 2008 den 7:19 f m #

  Tack för kommentaren Gunnar. Skall uppdatera sidan med dina förslag i åtanke.

 24. daniel januari 10, 2009 den 7:35 e m #

  Lenovo IdeaPad S10 med 6 cells batteri är just nu det optimala tycker jag. 10 tums skärm, bra batteritid, låg vikt, liten och tunn, express card plats, bra touch pad.

 25. Leif-Harald januari 26, 2009 den 6:10 e m #

  Pekplatta och knappar! Har upptäckt att det är ganska stora skillnader mellan kombinationerna som är installerade. För mej spelar det stor roll hur de fungerar, men kanske svårt att värdera dem. Men saknar kommentarer från dej/er.

 26. mattias73 januari 26, 2009 den 7:33 e m #

  Pekplattan för AA1 tycker jag fungerar helt ok. Stör mig inte på den i vilket fall. Har inte hört några klagomål från eleverna. Knappsatsen på AA1 tycker jag själv är mycket bra. Tangentbordets storlek är enligt mig perfekt. Tycker bättre om det än ett fullstort tangentbord.

 27. Janne april 9, 2009 den 10:38 f m #

  GGS-Data MobiNote M720R, T1400 silver Erbjudande: 5995,-
  http://www.ggsdata.se/laptops/mobinotem720rt1400silver.html

 28. Magnus maj 11, 2009 den 2:19 e m #

  Hej,
  jag ser att du letar efter billiga datorer. Så billiga som möjligt är det tydligen som gäller, men är du inte rädd att du skjuter dig själv i foten?
  Att man får vad man betalar för gäller datorer liksom allt annat. Köp en billig dammsugare så får du se…
  Jag är tippar att du med din policy kommer att få höga driftskostnader, gammal och simpel teknik och stora problem med maskiner som inte funkar. En bra garanti hjälper en del, men att administrera sjuka datorer är inte roligt.

  Mitt tips är att gå upp några tusen per dator. Varje tusenlapp gör stora skillnader i kvalitet. Och inte har du väl en så tajt budget att du inte har råd med det? Dina huvudmän förstår säkert också att kvalitet kostar och att skräp inte ger mycket IKT i skolan.

  /Magnus

  • mattias73 maj 11, 2009 den 3:45 e m #

   Hej Magnus! Tack för din kommentar. Men nej, vi är inte ute efter billigt skräp. De datorer som eleverna använt i ett år räcker gott och väl till det de är tänkta att användas till. Att sedan skärmarna inte höll för normal behandling i en skola var naturligtvis synd, men att kalla en Lenovo för skräp är nog att ta i. Har du tänkt på att varje tusenlapp som datorn blir dyrare medför en ökad kostnad på 50-100 kkr för skolan? För de pengarna kan man göra mycket roligt. Så länge datorn håller rent fysiskt så är en netbook för 4 kkr fullständigt tillräcklig. Jag håller med dig om att admininstrationen inte är det roligaste när prylar inte fungerar, men det problemet är överkomligt.

 29. Peter juni 8, 2009 den 9:42 e m #

  Varning för Elonex som står med i listan. Båda mina döttrar har dessa från The Phonehouse. Bägge utbytta två gånger pga olika typer av mjuk- och hårdvarufel. Sedan problem med strömkablarna. Dessa har börjat glappa för bägge och i ena fallet gått sönder helt så vi inte fick igenom reparation och i det andra lämnats in för reparation.

  The Phonehouses personal är helt okunniga om datorer och man har ingen fungerande service för Elonex och har nu slutat sälja dessa. Har fortfarande en lånekabel till ena datorn sedan jag lyckats tjata till mig en sådan när den andra skickades för reparation. Fick SMS om att den var klar, och kom till butiken bara för att höra att den inte var det och att SMS gick ut automatiskt när något kommit i retur, reparerat eller ej. Visade sig att de skickat till fel ställe, och att de nog inte reparerade reservdelar alls. Fortsättning följer.. Vore en mardröm att köpa in dessa till en skola, nog ingen vidare idé att köpa andra märken heller från The Phonehouse.

 30. Torstein Bratvold februari 10, 2010 den 6:43 e m #

  Vill du ha en smidig, effektiv och snabb lösning för att automatiskt hantera installationer och uppdateringar av operativsystem och programvaror så titta på http://www.upkeeper.se . upKeeper automatiserar all hantering av Windows och applikationer från en central punkt. Via My upKeeper kan eleven själv ominstallera hela sin dator eller enskilda applikationer via en användarportal. Möjlighet finns också att kontinuerligt och automatiskt spara undan dokument, inställningar, favoriter etc så att eleven har kvar sin ”data” vid ominstallation.
  Bl a Umeå kommuns gymnasieskolor använder upKeeper för hanteringen av sina ca 4500 bärbara elevdatorer.
  Läs mer på http://www.upkeeper.se eller kontakta oss på info@upkeeper.se

Trackbacks/Pingbacks

 1. Enberg.org » Archives » En dator till - juli 7, 2008

  […] även en fin lista också över lite andra modeller som kommer finnas tillgängliga inom en snar framtid, […]

 2. MSI WIND till Elgiganten? « Datorn i skolan - pryl eller verktyg? - juli 8, 2008

  […] Skoldatorer […]

 3. Omvärldsbloggen » Blog Archive » Billiga laptops, öppen källkod och öppna lärresurser - juli 30, 2008

  […] IT-användningen och hur en förbättrad datortillgång kan förändra skolan. Här finns även en lista över billiga laptops, lämpliga för skolan,  som är på väg att släppas i Sverige, liksom ett utkast till en […]

 4. Vilken ultraportabel netbook rekommenderar du mig? | - december 10, 2008

  […] (9 Netbook test, AA1 och delar som följer), Bloggliv (8 Netbook test, LG X110 osv), Utmärkta sida om skoldatorer från Dator i skolan-pryl eller verktyg?, Prylzonen, Några av tkjs inlägg (netbooks kritik, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: