Datorer i skolan – en nödvändighet eller dyr felsatsning?

25 Nov

Titeln till detta blogginlägg är taget rakt upp och ned ifrån IKT-bloggen från Halmstad högskola vars inlägg för några dagar sedan jag vill flagga för. Man citerar bland annat undersökningarna från Falkenberg där man sedan ett par år håller på med 1-till-1 och där man nyligen publicerat rapport nummer två av tre.

eleverna nu skriver längre och bättre berättelser än tidigare

En färdighet som man poängterar att den mäts vid nationella prov. Många andra färdigheter som tränas i och med användandet av 1-till-1, och som otvetydigt tränar eleverna inför den framtid som väntar, testas dock inte av under nationella prov. Här är man inne på något i mitt tycke väldigt intressant. Vill vi att våra elever skall lära inför nationella prov eller inför framtiden? Kommer vi i framtiden att tillåta eleverna att ha sina datorer på vissa prov? Vi får väl se.

Avslutningsvis vill även jag länka till Jeff Jarvis tal till omvärlden till försvar för internet – i skolan såväl som på arbetsplatserna.

Annonser

Ett svar to “Datorer i skolan – en nödvändighet eller dyr felsatsning?”

  1. Oskar december 21, 2009 den 1:40 e m #

    Kan ju kommentera att samtliga elever på min skola (rosendalsgymnasiet i Uppsala) fick använda oss av dator att skriva på under nationella proven i svenska B för ungefär ett år sedan. Självklart fick vi ingen internetuppkoppling, men att hävda att man ska skriva en uppsats utan dator känns trots allt 20 år efter…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: